In doze mici gelozia poate fi considerata o dovada de dragoste, dar, se intampla adesea ca totul sa o ia raza si gelozia sa se metamorfozeze in gelozie maladiva. Se poate vindeca aceasta gelozie maladiva? Cum poate scapa o femeie geloasa de angoase?
Cand gelozia devine maladiva, incepe si cosmarul atat pentru cel care o traieste dar si pentru cel care o suporta. Gelosul este un scenarist fara pereche: Unde esti?, Cu cine?, La ce ora te intorci? E draguta?…rare sunt cuplurile care nu au probleme cu gelozia.
Totusi, este important sa se diferentieze gelozia de gelozia maladiva. A fi geloasa cand o bruneta superba ii face ochi dulci partenerului in fata ta cu a fi geloasa in momentul in care colega de serviciu ii trimite acestuia un SMS ca sa-l intrebe la ce ora incepe maine sedinta nu este acelasi lucru. Daca gelozia amoroasa poate fi perceputa drept un semnal de alerta in momentul in care ceva nu mai merge in viata de cuplu, gelozia maladiva se instaleaza fara sa existe nicio amenintare reala. Astfel, unele femei ajunga sa verifice mesageria partenerului, casuta de e-mail, buzunarele acestuia in cautare de dovezi!
Un gelos maladiv este atent la fiecare gest al partenerului, acestea fiind pentru el indicii ale crimei. Victima crimei este desigur el, gelosul maladiv. Degeaba partenerul ii spune ca este nevinovat, gelosul maladiv este obsedat de ideea ca este inselat, nu aude, nu vede nimic.
Gelozia 2.0
Facebook a devenit o mina de aur pentru femeile care au boala verificatului. Acestea verifica toate comentariile lasate, toate mesajele si like-urile primite de partenerii lor. Parerea mea este ca aceste retele de socializare nu fac decat sa incurajeze, sa alimenteze gelozia maladiva.
As indrazni sa spun ca gelozia maladiva este o forma de paranoia. Gelosul maladiv are tendinta sa traga niste concluzii catastrofale, pornind intr-o vanatoare de indicii. Singura solutie pentru a scapa de aceasta gelozie maladiva este terapia comportamentala.